Iskolai ÖKO-kódex

okoiskola.hu


Farsangolt iskolánk apraja-nagyja. Az alsósok osztálykeretben, a felsősök együtt. Sokan öltöztek jelmezbe.


Megemlékeztünk a Tisza élővilágának emléknapjáról, és a vizes élőhelyek világnapjáról felső tagozatosainkkal.


2023. év élőlényeiből és egyebeiből elkészült a kiállításunk a 4-8. osztályaink munkájának köszönhetően.

   


Megtartottuk hagyományos Karácsonyi koncertünket a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 


Adventi készülődés a Napsugaras Tájházban. Kézműveskedtek, mézeskalácsot és pogácsát sütöttek a második és ötödik osztályosok.


Ültessenek emlékfát a ballagó osztályok!

Annak érdekében, hogy az elballagó évfolyamok ne héliumos lufik eregetésével hagyjanak örök emléket maguk után, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület együttműködve a Serpentes Alapítvánnyal, a Mystic Nails Hungary támogatásával faültetési akciót kezdeményezett. Az akcióhoz csatlakozó 8. a osztály tanulói egy előnevelt, őshonos facsemetét – mezei juhar - kaptak, amelyet idén ősszel elültettek az iskola udvarán.

 


Szegedi Dóm Látogatóközpont Betlehem-készítő pályázatára - Nem lehet csoda nélkül élni” címmel - a 4. a és a 7. a osztályból készítettek betlehemet. Iskolánk két tanulója részesült elismerésben.

 


A korábbi évekhez hasonlóan ebben a tanévben is - immáron 7. alkalommal - csatlakoztunk a PontVelem Okos Program MosolyManók adománygyűjtő akciójához, melynek során használt, de jó állapotú játékokat gyűjtöttünk, hogy azokat a Máltai Szeretetszolgálat eljuttassa karácsonyra a rászoruló gyermekek részére a GLS Hungary segítségével.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány által meghirdetett „Szeretetcsoki” gyermektámogató csoki gyűjtésben is részt vettünk, amelynek eredményeként több, mint 100 tábla csokit, kekszet és jókívánságot gyűjtöttünk össze és juttatunk el a Centerke Közösségi Térbe, ahonnan továbbítják azokat a betegségekkel küzdő gyermekeknek!

 

  Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (nov. 19.-27.) kapcsán csatlakoztunk a „Passzold vissza Tesó!” kampányhoz.

  Folyamatosan gyűjtjük, várjuk a használaton kívülre került mobiltelefonokat, gps-eket, tableteket, töltőket, fülhallgatókat!

 


 A Termosz laboratóriumban (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) 8. osztályosoknak tartottunk órákat. Élettani jellemzőket vizsgáltunk: pulzus, vérnyomás.

 Megismerkedtünk a spirométer használatával, megmértük tüdőnk vitál-kapacitását. Egy bűnügy felderítésében segédkeztünk vércsoport meghatározás során.

 Kémiai virágoskertet, kémcsőbe szivárványt hoztunk létre, és titkosírást készítettünk.


  A földszinti zsibongóba dekoratív, nagyméretű dísznövényeket kaptunk ajándékba.


Tökfaragó verseny volt a felsősöknek. Remek alkotások születtek.


Megszerveztük a Csicsergő-csapatot az 5. osztályos tanulókból. Ők töltik fel a medence mellett lévő madáretetőt eleséggel, pótolják a fogyást.


 Működik az energia-járőr szolgálatunk.

 Feladatuk az égve felejtett villanyok lekapcsolása, a csöpögő vízcsapok elzárása, a nyitva hagyott ablakok becsukása a fűtési szezonban.

 


Őszi papírgyűjtésünk 2022. október 13.


Október a Látás Hónapja. Az idei tanévben összekapcsoltuk ezt az Állatok Világnapjával. Érzékenyítő foglalkozásra hívtuk meg Kurucsai Szabolcsot és kutyáját, Elvist, valamint Farkas Lászlót és Zéti kutyát. Meséltek arról és bemutatták, hogyan segítik ezek az állatok a vakok, a látás-és mozgássérültek mindennapjait, könnyítik meg az életüket. Azt is elmondták tanulóinknak, ők hogyan segíthetik látóként a kutyák munkáját.


Világ Legnagyobb Tanórája október 3-7. között valósult meg. Kiemelt témája ebben az évben a Minőségi oktatás volt.


Városnéző kisvonattal tekintették meg a történelmi belvárost, valamint Szeged híres látványosságait, legfontosabb épületeit, utcáit, tereit, látnivalóit és ismerkedtek lakóhelyünk történelmével az 5.b, 7.a és 7.b osztály tanulói. 


A Magyar Népmese Napjára Heller Ödön Művelődési Ház által kiírt rajzversenyre D. Z. 3.a és Sz. M. 4.a neveztek be, munkájukra különdíjat kaptak a zsűritől.
Gratulálunk nekik!
 

    


Az akcióhéten mindenki szorgalmasan gyűjtötte a pecsétjeit, számolta a feladatok teljesítéséért járó mérföldjeit. Iskolánkból 312 tanuló, 33 tanár és 4 egyéb munkatárs 11657 zöld mérföldet gyűjtött.

A Szélcsengő feladat keretében a 4. a és 4. b tanulói készítettek különböző anyagokból

(hulladékból, természetben talált dolgokból: termésekből, lehullott levelekből, kavicsokból, kagylókból) szélcsengőt.

Egyéni és kiscsoportos feladatokban negyedik osztályos tanulóink igen aktívak voltak.

A 4. a osztályosok a Levegő feladatban jelenítették meg azt.

 

Iskolai közösségi akciónak a Hős fák feladatot választottuk. A mi fánk „hősiessége”

 

2021. szeptember 19 - 23. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet.

 Idén a tiszta levegő volt a kampány központi gondolata. Magába foglalta az Autómentes Napot is (szept. 22.).


 „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” biztonságos közlekedésre nevelő programba idén már ötödik éve veszünk részt.


5.b és 7.a osztályosok az Erzsébet-program keretében meghirdetett pályázatnak köszönhetően élmény-táborozáson vettek részt Zánkán, július 31- augusztus 05-ig.


 Környezeti nevelés munkaterve 2022-2023.