Intézményünkben iskolakert kialakítására kerül sor a tanév második félévében. 
Az iskolakert indulását az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM, 
Iskolakert Alapozó Alprogram V. üteme tette lehetővé 2024-ben, a szükséges eszközök,
képzés biztosításával és szakmai segítségnyújtással.
 
A program támogatói:
 
Iskolakertekért Alapítvány
Energiaügyi Minisztérium
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Iskolai ÖKO-kódex

okoiskola.hu

 

Az idén emlékeztünk Bálint Sándor születésének 120. évfordulójára.

Egy vándorkiállításnak köszönhetően ismerkedtek tanulóink Bálint Sándor életével, munkásságával.


 

Ismét itt a Föld órája - kapcsold le a villanyt, védd meg a jövőt!

Mint minden évben, most sem feledkezhetünk meg a Föld órájáról, amely 2024. március 23-án, szombaton lesz, este fél kilenctől este fél tízig.

Ezen az eseményen emberek milliói és ikonikus műemlékek ezrei kapcsolják le egy órára a világítást világszerte, hogy a 18. alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a természetet helyezzék a figyelem középpontjába.

Aki teheti, csatlakozzon!


 

A Víz világnapján - melynek idei mottója „Víz a békéért” - ismét kékbe öltöztünk. Egy flashmobot hoztunk létre –melyen az iskola minden tanulója és tanára részt vett –  a jeles nap tiszteletére.

A Víz Világnapja tankerületi vetélkedőn a 8. a osztály csapata I. helyezést ért el.

Gratulálunk az eredményükhöz!

 


 A Down Világnapon világszerte felemás zoknit húznak az emberek, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élők elfogadására. "A zokni felemás, de a szeretet egyforma" kezdeményezéshez iskolánk minden tanulója és dolgozója csatlakozott.


 

2024. március 18-22. között tartottuk a HAPPY-hét órákat az OGYÉI felhívására.


 

Alsó tagozatos tanulóink a Gergely-járás hagyományait felelevenítve invitálták újra iskolánkba a Katona József Utcai, Földmíves Utcai, Kölyöksziget (Pick), Klebelsberg Telepi, Gyálaréti és a Kecskési óvodákba járó nagycsoportos gyerekeket.


 2024. március 4-8. között hagyományosan bekapcsolódtunk a PÉNZ7 programjába.

Ebben a tanévben, pénzügyi témakörben a „Pénzügyi életleckék” téma volt fókuszban.


 

 

Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait, valamint Az ókori görögök Ancient Greece kiállításon Athén és Spárta féltve őrzött kincseit és titkait láthatták felső tagozatos tanulóink.

 


 

Farsangon az alsósok osztálykeretben, a felsősök együtt szórakoztak.

 


 

Mohácsi busókat láttunk vendégül. A famaszkos, birkabundás alakok hangoskodásuk ellenére is nagy sikert arattak. Tartottak táncházat, és kiszebábot is égettünk.


 

Megemlékeztünk a Tisza élővilágának emléknapjáról, és a vizes élőhelyek világnapjáról.

Pályázatot nyújtottunk be az Országos Iskolakert-fejlesztési program Iskolakerti Alapozó Alprogram V. ütemének „Kezdő kert” kategóriájában. A pozitív elbírálásnak köszönhetően a program során kerti eszközcsomagot és vetőmagokat kapunk.

                                                      

 


 

 1. év élőlényeiből és egyebeiből készítették el állandó kiállításunkat 4.-8. osztályosaink.


 

A hagyományos karácsonyi koncertet az iskola tornatermében tartottuk.


Adventi projektünk keretében díszbe öltöztetve iskolánk közösségi tereit várjuk az ünnepeket.

               


A "Hejhó, síelni jó! Nyílt Sítanpályák Program" az Aktív Magyarország és a Síoktatók Magyarországi Szövetsége által országosan meghirdetett programnak köszönhetően az 5. a, 5. b és a 6. b osztályosaink a síelés alapjaival ismerkedhettek.


Az idén - immáron 8. alkalommal - csatlakoztunk a PontVelem Okos Program MosolyManók adománygyűjtő akciójához, melynek során használt, de jó állapotú játékokat gyűjtöttünk, hogy azokat a Máltai Szeretetszolgálat eljuttassa karácsonyra a rászoruló gyermekek részére a GLS Hungary segítségével.


A 6. b és 8. a osztályos tanulóink a hűvösvölgyi Médiaértés - Oktató Központban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság továbbá partnerei jóvoltából lehetőséget kaptak arra, hogy az új médiakultúra aktív részesei lehettek. Híradót, reklámot, rádióműsort készítettek, újságot szerkesztettek. Ismerkedtek az internet etikus, biztonságos használatával.


Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseményének voltak szemtanúi a Szegedi Fehér-tónál az 5.a és 6. a osztály tanulói.


November 18-26. között csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. 5.-7. osztályos tanulóink ismerkedtek a zero waste mozgalom célkitűzéseivel. Ennek alapja az, hogy a termékeket újrafelhasználhatónak gyártják. Így elkerülhetjük, hogy hulladék kerüljön a természetbe.


A 4.b osztályosok lelkes csapatának köszönhetően a zsibongó nagyméretű növényeinek szaporulata új cserepekbe lett átültetve.


A Termosz laboratóriumban (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) a 7. b osztálynak tartottunk biológia és kémia gyakorlati órákat.


Megalakult a Csicsergő-csapat, 6. osztályos tanulókból. Ők töltik fel a medence mellett lévő madáretetőt eleséggel, pótolják a fogyást.


Megszerveztük az energia-járőr szolgálatot felső tagozatos tanulóinkból. Feladatuk a csöpögő csapok elzárása, az égve felejtett villanyok lekapcsolása, a nyitva hagyott ablakok becsukása a fűtési szezonban.

 


Tökfaragó verseny volt felsősöknek. Otthon és az iskolában készült alkotások is részt vettek a megmérettetésen.


A pályaorientációs nap megszervezésekor fontosnak tartottuk, hogy a pályaorientációs tevékenység minden életkorban az annak megfelelő formában készítse fel a tanulókat a felnőtt életre, a továbbtanulásra, életpályájuk megtervezésére. A programok iskolán belül és külső helyszíneken zajlottak.


Bekapcsolódtunk az Állatvédelmi Témahétbe, az ország legnagyobb állatvédelmi szemléletformáló programjába.


A tavalyi tanév során összegyűjtött műanyag kupakokat szeptemberben Józsa Petra gyógyítására adományozta iskolánk.


Csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja programhoz, amit 2023. 09. 29-én rendeztünk meg első és második órában diákjainknak a Mátyás téren.

2023 méter futással kezdtek osztályaink, utána lehetett tollaslabdázni, focizni, röplabdázni, frizbizni és az alsó tagozatosoknak fogójátékokat játszani.

A program célja a sport megszerettetése és a mindennapos testmozgás népszerűsítése volt.

                               

                               


Újra millió lépés, újra milliós nyeremény az iskoláknak!

Szeptember 25-én újra indul a tavasszal debütált, nagysikerű Millió lépés az iskoládért játék őszi kihívása! Szeptember 25.- december 10. között ”Hozd el a nagyit is” felhívással most még a nagyszülőket is szeretnék megszólítani a diákok, szülők és tanárok mellett. Bárki gyűjtheti a lépéseket, aki a Millió lépés applikációban az mi iskolánkat választja. Lehet ismerős, végzett diák, szimpatizáns. Nincs más teendő, mint letölteni vagy frissíteni az ingyenes Millió Lépés applikációt mobilra, és gyűjteni a lépéseket! A lelkesedés fokozása érdekében ősszel újabb 100 iskola nyerhet 1-1 millió forintot, sőt kisorsolnak még 100 kültéri pingpongasztalt is. A sorsoláson az az iskola vesz részt, amelyik legalább ötször virtuálisan körbeér az Országos Kékkörön. A sorsolás szabálya nem változott, annyiszor kerül az iskolánk a kalapba, ahányszor teljesítette a Kékkört. Az applikációban benne van valamennyi iskola, csak ki kell választani a mienket. Aki korábban már tartozott egy osztályhoz, most újra csatlakozni kell hozzá, hiszen szeptemberben új osztályok jöttek létre.

 Benne vagy? Várunk csapatunkba!

Minden lépés számít!


Faliújságunkon szeptember hónap témája a lelki egészség volt.  Mivel a közösséghez kapcsolódás a lelki egészség megőrzésének egyik fontos támogatója, a faliújságon és mellette olyan kapcsolódást segítő "játékok" lettek kihelyezve, amik segítik azt, hogy a gyerekek és az iskola dolgozói jobban megismerjék egymást. Iskolánk pszichológusa és szociális segítője játékos vetélkedőt is szervezett a témával kapcsolatban.


A szülők által felajánlott raklapokból a teraszra padok készültek.  6. osztályos tanulóink festés előtt lecsiszolták a felületüket.


A hetet az Autómentes Nappal zártuk. Tanulóink készítettek egy plakátot, melyet mindenki aláírt, aki ezen napon az iskolánkból autómentesen közlekedett.

Iskolánkból 296 tanuló, 32 tanár és dolgozó 11301 zöld mérfölddel járult hozzá az európai kampány sikeréhez.


2023. szeptember 18 - 22. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet.

Idén a „Közösség ereje!” volt a kampány központi gondolata.

Iskolai közösségi akciónak a Húsmentes nap a menzán feladatot választottuk. Az otthon étkező tanulóinkat is arra buzdítottuk, hogy ezen a napon hasonlóan étkezzenek.


„Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” biztonságos közlekedésre nevelő programba hatodik éve veszünk részt.


A 6.b és 8.a osztályosok az Erzsébet-program keretében meghirdetett pályázatnak köszönhetően élmény-táborozáson vettek részt Zánkán, augusztus 20 - 25-ig.


Az Örökös Ökoiskola cím elnyerésére benyújtott pályázatunk sikeres volt.

Viselésével hazánk, és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésünket nyilvánítjuk ki.

Az Örökös Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság. Aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulóink családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.

 Környezeti nevelés munkaterve 2023-2024

A diákönkormányzat tervezett programjai 2023-2024

 

 „Színezzük ki az iskolát!” – második rész.

A ballagás után óriási munkába kezdtünk. Festettünk, színeztünk 10 napon át.

A sok közreműködőnek hála, az udvar után megújult a teraszunk is. A rajzokat az alsós munkaközösség tagjai, a napközis tanító nénik és az iskolapszichológus alkották, színezték napokon át. Munkánkhoz jelentős szülői segítséget is kaptunk.

 
 

Csizmazia Alapítvány pályázat

A Csizmazia Magánalapítvány természetismereti pályázatra több tanulónk is nevezett.

Fotó kategóriában - A természet ébredése témában: Rácz Vivien 8. a osztályos tanulónk dicséretben részesült.

Irodalmi pályamunkát készített Farkas Dóra 7. a osztályos tanuló Legkedvesebb barátom címmel. Kategóriájában díjat nyert.
 
Gratulálunk minden résztvevőnek!
 
 

A nemzetközi környezetvédelmi világnapot megelőző héten iskolánkba érkezett a Magyarország békái vándorkiállítás. Az "Év kétéltűje: a zöld varangy - Keresd a Zöldet!" kampány részeként készült a bemutató. Számos érdekességet fedett fel a hazánkban előforduló békafajok elterjedéséről, életmódjukról szaporodásukról és védelmi helyzetükről.

A kiállítás megtekintése után a „Válaszvadász - Magyarország békái” feladatlap segítségével tesztelhették tudásukat tanulóink.

A hét folyamán egy érdekes előadás részesei voltak diákjaink, melynek címe "Szeretem és nem szeretem" állatok - mit tehetsz értük? Az előadó a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa volt.

 


"Színezzük ki az iskolát!"
Iskolaudvarunkat megújítottuk. Aszfalt társasjátékokat festettünk a gyerekekkel közösen.

A Kihívás Napja talán az év legaktívabb napját jelenti. 1991 óta kerül megrendezésre május utolsó szerdáján, amely a világ talán legnagyobb egy napon zajló lakossági sportrendezvénye.
Az esemény célja felhívni a figyelmet a sportra, a közösségi játékokra, az egészséges életmódra, kedvteremtés a rendszeres sportoláshoz. Ennek keretében bemelegítést tartottak az 5. a osztály tanulói az óvodásoknak.


 
Intézményünk 7. osztályos tanulói Erdélyben jártak a Határtalanul pályázat keretében.
 

 Újra meg tudtuk tartani iskolánk hagyományos családi napját. Színes programokkal, tombolával, büfével vártuk tanulóinkat és szüleiket. A rendezvény jól sikerült, sokan részt vettek rajta.
 
 

Madarak és Fák napjáról és a Méhek Világnapjáról is megemlékeztek felső tagozatunk osztályai.
 
 

Mozaik kiadó Országos Tanulmányi Verseny
Tanév eleje óta tartó kitartó és alapos munkájának gyümölcseként Kriván-Bíró Kende, iskolánk 4/A osztályos tanulója I. helyezést ért el a Mozaik kiadó Országos Tanulmányi Versenyén Science kategóriában.
A Science kategória bonyolult feladatsorai magában foglalták a természettudomány olyan területeit, mint Földünk flórája és faunája, hegy és vízrajza, ásványok és kőzetek világa, csillagászat, atmoszféra, világűr egy kis fizikával, kémiával vegyítve. Mindezt kizárólag angol nyelven.
Gratulálunk!
 
 
 

 A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Bűnmegelőzés Napja alkalmából április 12-én a „Kék tenyér” bűnmegelőzési kampányban való részvételre invitálta a megye iskoláit.

 Csatlakozásunkat az iskola ablakaiba kitett kék tenyér szimbólummal jeleztük. Felkerültünk a megyei „tenyér-térképre”. A visszajelzések száma alapján bűnmegelőzési különdíjban részesültünk.

 
 

  Iskolánk minden tanulója együtt vett részt az „Énekelj a Földért!” kezdeményezésben.


 Digitális témahét: Legyél az Internet Ásza!

 A program megtanítja a digitális állampolgárság és biztonság alapjait, hogy magabiztosan tudjuk felfedezni az online világot.

 

A Föld órája –
Ma kapcsold le a villanyt 1 órára!
A Föld órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, 2008-ra már nemzetközivé vált. Azért jött létre, hogy összehozza az embereket, és közösen tegyünk lépéseket a fenntartható életmód felé. A szimbolikus akció célja mindig az volt, hogy az összefogás erejével pozitív környezeti változásokat érjünk el.
Ezekben a nehéz időkben a 2022-es Föld órája újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre. Fontos, hogy olyan világot teremtsünk magunk körül, ahol az emberek harmóniában élnek egymással és a természettel, ez pedig csak békeidőben lehetséges.
Csatlakozz te is, kapcsolj ki mindent egy órára!
 
 
 

 

 A Víz világnapja Tankerületi vetélkedőn csapatunk I. helyezést ért el.


A Víz Világnapján (március 22.) kékbe öltöztünk, és egy hullámokat formázó villámcsődületet (flashmob) hoztunk létre a jeles nap tiszteletére.
 
 

 Csatlakoztunk az OGYÉI által meghirdetett HAPPY-hét: Együttes Fellépés a Táplálkozás és Fizikai Aktivitás Terén projekthez, ami az ország egyik legnagyobb iskolai-óvodai egészségvédő programja.

 Az ivóvízfogyasztást hivatott népszerűsíteni. A program révén egyre több fiatal tesz szert játékos formában olyan ismeretekre, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízás terjedésének visszaszorításához.


 

Ebben a tanévben is csatlakoztunk a Pénz7 programhoz. Célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Idén pénzügyi témakörben a Pénzügyi tervezés és megtakarítások téma volt a fókuszban.


 A 8.a és 7.a osztály tanulói ellátogattak a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központba, Budapestre.

 Az intézményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozta létre, hogy élményszerű programmal támogassa a médiaértés oktatását a 9-16 éveseknek.

 Tanulóink készítettek újságot, reklámfilmet, híradót, rádióműsort és néhány jelenetből álló filmet is. Ismerkedtek az etikus és biztonságos médiahasználat szabályaival, beszéltek az internet veszélyeiről.


Tisza élővilágának emléknapján felidéztük a 2000-ben történteket az 5.-8. osztályokkal.

  


 Iskolánk csatlakozott a Sulizsák – Göncölj a Földért! programhoz, melynek keretei között ruhagyűjtési akciót szerveztünk.

 A behozott holmik állapottól függően vagy újrahasználatba kerülnek, vagy géptisztító rongyként, ipari alapanyagként kerülnek újrahasznosításra. Intézményi szinten 1061 kg ruhaneműt gyűjtöttünk.

 Az iskola a leadott súlynak megfelelően pénzbeli támogatásban részesült, amit az alapítvány számlájára utaltak.

 

 Az év élőlényeiből és egyebeiből elkészült állandó kiállításunk a földszinten kihelyezett tárolókba. Az anyagot a 4.-8. osztályosok állították össze.


 A járványhelyzet miatt idén sem tudtuk megrendezni hagyományos karácsonyi koncertünket.

 Helyette egy virtuális műsorral készültünk, ami az alábbi linken érhető el:

 http://alsovarosiiskolaszeged.hu/index.php/galeria


MosolyManók csomagjait szeretettel gyűjtöttük és küldtük.


Ismét csatlakoztunk a PontVelem Okos Program karácsonyi MosolyManók adománygyűjtő akcióhoz. Jó állapotú, használható játékokat gyűjtöttünk a rászoruló gyerekeknek, hogy ők is vidáman ünnepelhessenek.A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum a Földünkért világnap alkalmából október 21-én természettudományos vetélkedőt szervezett.
Az első online forduló eredménye alapján iskolánk a 7.a osztályának három fős csapata vehetett részt a döntőn. A rendezvényre az ország több városából érkeztek 7-8. évfolyamos diákok.
Csapatunk a biológiai, természetismereti, erdészeti kérdésekből és ügyességi feladatokból álló versenyen nagyszerűen szerepelt, és az ELSŐ HELYEN VÉGZETT!

Felkészítő tanár: Kónyáné Kapitány Gabriella.
 
  
 

 Kirándultak vállalkozó kedvű diákjaink, családok Nyíregyháza Sóstófürdőre, az Állatparkba.


Világ Legnagyobb Tanórája október 4-8. között valósult meg. Minden évben egy-egy téma kerül középpontba, Idén a Minőségi oktatás és Fellépés az éghajlatváltozás ellen globális célokkal ismerkedhettek a diákjaink.

                                   


 

Lebonyolítottuk az őszi papírgyűjtést.

 


 A lelki egészség világnapját 1992 óta tartják minden év október 10-én. Az elmúlt években világszerte népszerűvé vált ez a nap, ami azt mutatja, hogy a mentális egészségre sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni, mint azt sokan gondolnák.


A 3. a és 3. b osztály a Napsugaras Tájházban tűnemezeléssel állatokról készített képeket.


Október 4. - Állatok világnapja

   


Megszülettek a Mozdulj a klímáért! 2021-es kampány eredményei
 
2021. szeptember 6. és október 15. között a koronavírus ellenére is 96 oktatási intézmény 20 145 diákja és 2 178 pedagógusa mozdult a klímáért. Iskolánk is részt vett a kampányban.
A feladatokat és az alkotásokat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének 6 fős zsűrije bírálta el és hozta meg konszenzussal döntését.
 
Egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatokból Földinduló kategóriában:
 
II.helyezett lett Kószó Zorka és Szencsák Máté 3. a osztályos tanulóink verse
 
Szeretettel gratulálunk nekik az eredményükhöz!

 

 


  2021. szeptember 27- október 01. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet. Iskolánkból 333 tanuló, 37 tanár

  és 7 egyéb munkatárs 15482 zöld mérfölddel járult hozzá az európai kampány sikeréhez.

  Iskolai közösségi akció az idén a „húsmentes nap a menzán” volt.


2021. szeptember 22. (szerda)

 


 

 Az idei tanévtől minden alsós osztályunk bekapcsolódott a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” néven kidolgozott biztonságos közlekedésre nevelő programba


 

 Szeptember 10-én „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” projekt keretében iskolánk minden évfolyamát képviselték tanulók a FOKÁ-n lebonyolított programon.

 


 Környezeti nevelés munkaterve 2021-2022.

ÖKO munkaközösség beszámoló 2021-2022.

 

Az Ökoiskolai cím megújítására vonatkozó pályázatunk sikeres volt, így az Ökoiskola cím használatára 2020. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig továbbra is jogosultak vagyunk.


  2020. szeptember 16-22. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet.

  Iskolánkból 332 tanuló és 34 tanár 8542 zöld mérfölddel járult hozzá az európai kampány sikeréhez.

  Közösségi feladatnak - a pandémia helyzetre tekintettel - az „életvirágot” választottuk.

  A beporzókról is készítettünk képeket.

 
 

„Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” biztonságos közlekedésre nevelő programba kapcsolódtunk be idén harmadik alkalommal, amit a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága szervez.
 
 

Az állatok világnapja alkalmából iskolánk diákönkormányzata minden tanulónk nevében örökbe fogadta a Gyapjasfejű tamarint, más néven Liszt-majmocskát a Szegedi Vadasparkban.


Iskolánk bejelentkezett tavasszal az Emberi Erőforrások Minisztériuma által idén is meghirdetett, a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezett iskolai faültetési programba. Mi a Fehér Klára vagy más néven Nyári üvegalma facsemetét kaptuk. Az iskolaudvaron a medence körüli kertbe ültettük ki a kis fát.


Bekapcsolódtunk az „Egészségesen enni, egészségesnek lenni” nemzetközi projektbe. A program megvalósítása 6 órát igényelt, a hozzá szükséges játékokat, videókat, szemléltető anyagokat, háttéranyagokat a PontVelem Nonprofit Kft. biztosította számunkra.


Őszi tárlat

                                


 
 Az „Advent-karácsony” projektben karácsonyi üdvözlőlap-tervező pályázatot írtunk ki 6-8. osztályosoknak, valamint karácsonyi kézműves versenyt hirdettünk 1-8. osztályosoknak.
 

Téli tárlat

  

  


 
Az év élőlényeiből elkészült állandó kiállításunk, amit az 5-8. osztályosok készítettek. A földszinten kihelyezett tárolókban megtekinthető.
 

A Víz Világnapjára a Szegedi Vízmű idén pályázatot hirdetett. Tanulóink szép eredményeket értek el.

Ívókút szépítés – felső tagozat: két III. helyezés,

Mit nem szabad a csatornába dobni? – plakátpályázat: I. II. és III. helyezés,

Különdíjat ketten kaptak.

Ivókút:

Plakát:

 

 

Különdíjasok:

 

A Fenntarthatósági témahéten osztályaink többféle területen ismerkedtek a környezet megóvásának lehetőségeivel:

 • szárazelemek és akkumulátorok újrahasznosítása,
 • műanyag, mint veszélyforrás,
 • a fenntartható közlekedés,
 • Mi fán terem az erdő,
 • Sok kicsi sokra megy,
 • Zöld költségvetés kicsiben,
 • 10 apróság, amivel megmentheted a Földet,
 • Védd meg a bolygónk!
 • Egy bolygón élünk?!
 • David Attenborough: Egy élet a bolygónkon c. filmje
Erre az időszakra esett a Föld Napja is, melynek céljai szorosan kapcsolódtak a témahéthez.

Gratulálunk Balogh Anita 7.b osztályos tanulónknak


A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által szervezett 2021. évi tavaszi papírgyűjtési akció
Több éves hagyomány, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. papírgyűjtési akciót szervez iskolák és óvodák számára. Idén tavasszal az intézmények több mint 318 tonna papírt gyűjtöttek össze. A legjobban teljesítő intézményeket cégcsoportunk különdíjjal jutalmazta.
A tavaszi meghirdetett akcióra 27 iskola és 37 óvoda nevezett. A lelkes diákok, óvodások odaadó, kitartó gyűjtése és az őket támogató szülők és pedagógusok segítő közreműködése által összegyűjtött hulladékot, cégcsoportunk a régióban elhelyezkedő papírgyárakba szállíttatja, ahol azt másodlagos nyersanyagként újrahasznosítják.
A papírgyűjtési akcióval több célunk is van. Az egyik, hogy a papír újrahasznosításával megvédjük a fákat a kivágástól, a másik, hogy a gyermekeket és a családokat a természet védelmére, a környezettudatos életmód fontosságára neveljük.
A papírgyűjtési versenyen induló intézményeket, a gyerekek létszáma alapján csoportosítottuk, és végül 3-3 kategóriában hirdettünk győztest.
Kategóriagyőztes intézmények:
Iskolák
I. kategória győztese: SZTE Juhász Gyula Gyakorló Ált. és Alapfokú Műv. Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája
II. kategória győztese: Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola
III. kategória győztese: Röszkei Orbán Dénes Általános Iskola
Óvodák
I. kategória győztese: Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda
II. kategória győztese: Szegedi ÓVI Szentmihályi Óvodája
III. kategória győztese: Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár Deszki Óvodája
Gratulálunk a papírgyűjtésben részt vevő összes intézménynek!
 

 A tanév során a pandémia miatt több hagyományos iskolai, és sok tervezett iskolán kívüli programunk elmaradt.

Környezeti nevelés munkaterve 2020-2021.

ÖKO munkaközösség beszámoló 2020-2021.

 

         Németh Zsombor 7.a osztályos tanuló történelemből 100%-os teljesítménnyel jutott be a Bendegúz Tudásbajnokság megyei és országos fordulójába.
         Gratulálunk Zsombor!
 
 
         Az Országos Honismereti Verseny eredményei oklevéllel és éremmel:
         
         Balogh Anita 6.b országos I.hely
         Földi Zsófia 6.b országos I.hely
         Németh Zsombor 7.a országos I.hely
         Mentoráló tanár: Zelenainé Valaczkai Gyöngyi
 
 
 

Megszülettek az eredmények a SZSZC Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma által kiírt "Fesd át a sulit!" rajzpályázaton, és a képeket is meg lehet nézni online,
a link: http://www.vedres.sulinet.hu/fesd-at-a-sulit/

Gratulálok az 1. díjas Gera Sárának (7.c) és a különdíjas Vér Alexandrának (7.a)!

Iskolánkból Kószó Patrik 6.b, Vér Alexandra 7.a, Gera Sára 7.c, Perlaki Jázmin 7.c, Váczi Norbert 7.c, Papp Laura 8.a és Pozsár Marcell 8.a osztályos tanulók alkotásaival vettünk részt.

Album megtekinthető: https://photos.app.goo.gl/HwTqAk2UiMAWmga88
Érdemes megnézni az összes alkotást, gyönyörűek! Zsóka néni

2020. május 19.

 

                                

 


2020. évi Kárpát-medencei ZöldOkos Kupa évente megrendezésre kerülő fenntarthatósági tudásverseny. A versenyen felső tagozatos (5-8. osztályos) diákok indulhatnak 3 fős csapatokban.

Az online fordulók és a helyszíni versenyek kérdései szorosan kapcsolódnak a 2020. évi Fenntarthatósági Témahét témáihoz: az energia-takarékossághoz, a klímaváltozáshoz és az egészségneveléshez.

A megyei elődöntőkön, március 27-én Magyarország megyéinek és a határon túli országok meghatározott területeinek 9-9 legjobb csapata mérte össze tudását.

A regionális döntőkbe a megyei döntők nyertesei, valamint régiónként a 2 legjobb csapat juthatott be. Iskolánk (H)egységben az erő elnevezésű csapata idén immár második alkalommal bizonyult Csongrád megye legjobbjának és jutott be a regionális döntőbe.

A csapat tagjai: Garas Kende, Székely Áron, Wodala Benjámin 7. a osztályos tanulók.

Felkészítő tanár: Zelenainé Valaczkai Gyöngyi

 


 

 

Távoktatás -> osztályfőnöki óra -> megemlékezés

Újra gondoltuk, és megvalósítottuk: 7. a osztály

Zelenainé Valaczkai Gyöngyi osztályfőnök

 A megemlékezéssel kapcsolatos videó a képre vagy IDE kattintva érhető el!

 


Március első felében alsó tagozatos tanulóink a Gergely-járás hagyományait felelevenítve invitálták iskolánkba a Katona utcai, Földmíves utcai, Kölyöksziget (Pick), Klebelsberg Telepi, Gyálaréti és a Bem utcai óvodákba járó nagycsoportos gyerekeket.

Szervezők: Péterné Brányi Ildikó és az alsós munkaközösség


OTP Fáy András Alapítvány által szervezett OK Roadshow-n - ami egy pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási edukációs és ismeretterjesztő program - vett részt több osztályunk a Pénz7 témahéten. Ez a pénzügyileg tudatos gyerekek programja volt, amely játékos formában tanítja pénzügyi ismeretekre a felső tagozatos diákokat. A jövő generációja számára elengedhetetlen a pénzügyi tudatosság kialakítása. A program első része egy pénzügyi kvízjáték volt, amelyen a gyerekek megismerkedhettek olyan kifejezésekkel, mint a bevétel, a kiadás vagy akár az infláció. Ezt követően számos játékot, köztük VR szimulátort, X-boxot, ugrálóvárakat, autószimulátorokat is kipróbálhattak a jelenlévők. Zárásként sztárfellépők Pápai Joci és a USNK voltak. Résztvevő osztályok: 6.a, 6.b, 7.a, 7.c.

Szervező: Tibai József és az osztályfőnökök


A húsz éve történt nagybányai ciánszennyezést sokan a csernobili atomkatasztrófa óta történt legnagyobb környezeti katasztrófának is nevezték. A ciánszennyezés következtében a becslések szerint 1240 tonna hal pusztult el a Tisza magyarországi szakaszán.

A Tisza élővilágának emléknapján a 2000-ben történt ciánszennyezésről emlékezett meg az 5.b, 6.b, 7.a és a 8.a osztály.

Szervező: Zelenainé Valaczkai Gyöngyi


 


A biodiverzitás megőrzésének fontosságára hívjuk fel a figyelmet azzal, hogy az év élőlényeiből és egyebeiből állandó kiállítást rendeztünk a földszinten kihelyezett tárolókba. A kategóriák sorsolás útján kerülnek az osztályokhoz. A tanulók ezután összegyűjtötték, rendszerezték a feladatul kapottról az információkat, és ezt az osztály minden tagja megismerte. A kiállítást ezután tetszőleges időpontban az összes osztály megtekintheti, ezzel is gyarapodnak ismereteik.

A kiállítási anyagot a 4.a, 4.b, 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.b, 7.c, 8.a, 8.b osztályok készítették.

A teljes anyagot az érdeklődők iskolánk földszinti aulájában tekinthetik meg.

Szervező: Zelenainé Valaczkai Gyöngyi és az osztályfőnökök

 


Országszerte 7500 ajándékcsomagot állítottak össze általános iskolások rászoruló gyermektársaiknak a PontVelem Okos Program, a GLS Hungary, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Origo közös Karácsonyi MosolyManók akciójában.

Ennek köszönhetően sok hátrányos helyzetű gyermeknek került ajándék a karácsonyfa alá, hogy ők is vidáman ünnepelhessenek.

Az idén immár harmadik alkalommal csatlakoztunk ehhez a nagy sikerű ajándékgyűjtő kezdeményezéshez. Iskolánk tanulói és szüleik 80 darab csomagot készítettek.

Az ajándékokat a Máltai Szeretetszolgálat juttatta el a rászoruló gyerekeknek.

Résztvevő osztályaink: 1.a, 1.b, 2.a, 3.a, 3.b, 5.a, 5.b, 6.b, 7.a, 7.b, 7.c,  8.a

Szervezők: Novákné Engi Ildikó és az osztályfőnökök


Mozdulj a klímáért! – A 2019-es kampány eredményei

2019. szeptember 2. és október 18. között 77 oktatási intézmény 16 887 diákja és

1 722 pedagógusa mozdult a klímáért.

A kampányban 310 722 zöld mérföldet gyűjtöttek a magyar résztvevők:

128 311-t környezettudatos utazásokkal, 60 076 járt a húsmentes és helyi élelmiszeres napi étkezések után, 107 660-t értek a helyi zöld akciók, az elültetett 587 facsemetét pedig 14 675 zöld mérfölddel jutalmazták.

Iskolánkból 329 tanuló és 23 tanár 10 475 zöld mérfölddel járult hozzá ehhez az eredményhez.

A hazai résztvevők ismét kivették részüket az európai kampány sikeréből, amelyben 13 ország 217 798 résztvevője több mint 3 254 649 zöld mérfölddel hívta fel a madridi klímacsúcs résztvevőinek figyelmét a helyi tevékenységek fontosságára.

A kampányban egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatok is szerepeltek.

Az egyik a jövő-jármű tervezése volt. Alkotásokat vártak arról, hogy a fiatalok milyennek képzelik a jövő közlekedését. A beérkezett pályaműveket a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület 5 fős zsűrije bírálta el, és hozta meg konszenzussal döntését.

Iskolánkból beküldött rajzok közül  Sebők-Pap Liliána, 6.a osztályos tanuló munkája II. helyezett lett.

A díjazottakat bemutató kiadvány ezen a linken tekinthető meg:

https://issuu.com/csabalajtmann/docs/mozdulj_19_eredmeny

Liliána rajza a 27. oldalon látható. Gratulálunk a sikeréhez!

 

Zelenainé Valaczkai Gyöngyi

öko munkaközösség-vezető


Novemberben a Magyar Madártani Egyesület munkatársa tartott rendhagyó órákat az alsós évfolyamokon. Az interaktív, játékos foglalkozás témája a madárbarát kert, a téli madáretetés volt.

Résztvevő osztályok: 1.a, 1.b, 2.a, 2.b, 3.a, 3.b, 4.a, 4.b

Szervező: Demeterné Oroján Ágota tanító

 


Az Utazó Múzeum program keretében a szegedi papucskészítés hagyományait elevenítettük fel egy óriás társasjáték segítségével, Kulik Melinda múzeumpedagógus vezetésével.

A játék során különféle furfangos feladatokat megoldva bepillantást nyertünk a papucskészítés munkafolyamataiba, megismerhettük milyen eszközökkel, anyagokkal dolgoztak régen a papucskészítők.

Továbbá azt is megtudtuk, hogy a papucs szó török eredetű, 1527-ben jegyezték fel használatát. Készítésének módja és használatának divatja a török hódoltság idejéből származik. A szegedi monda szerint a helyi menyecskék papucsuk sarkával ütötték agyon a körülöttük legyeskedő Hóbiárt basát. A 17. századra Sárközben, Kalocsán és Szekszárdon is elterjedt a használata. A papucsviselet az olcsóbb viselet hölgyek számára, akik nem tudták megfizetni a cipőkészítést. A legtöbb papucskészítő mester Móravároson élt. 1922-ig a csizmadiák készítették, utána lett különálló mesterség. Egy pár papucs készítése 3 órán át tartott. A szegedi papucs varrással készült. A kész papucsot a mesterek feleségei díszítették, szalagozták, zsinórozták. Mivel egy kaptafán készült, csak viseléskor vált el melyik a jobb és bal lábas. A szegedi papucs jellegzetessége a magas sarok, valamint a bársony papucsfej pipacsos-kalászos-búzavirágos hímzése.

A szegedi papucs készítése és viselése szorosan összefonódik Szeged város történetével.

A 19-20. századi szegedi lakosok egyik legjellemzőbb viselete. Ma már csak ajándéktárgy-ként találkozhatunk vele.

A szegedi papucs 2004 óta védettséget élvez. Szeged város egyik jelképe lett.

A programon az 5.a, 5.b, 6.b, 7.a, 7.c, 8.a osztályok vettek részt.

Képek és videók a foglalkozásról:
https://drive.google.com/open?id=1PepslpoelpZrjgc2lz1YqWipzWglI69S

Zelenainé Valaczkai Gyöngyi öko munkaközösség-vezető

 


Az Európai Hulladékcsökkentési Hét

2019. november 16-24.között került megrendezésre.

Az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében –

„Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!”

szlogennel.

A hulladék egyre inkább elveszi az életterünket, szennyezi a környezetünket. Ezért az idei évben arra buzdítottunk mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, fedezze fel, majd oldja meg azokat a helyzeteket, melyekben hulladékok keletkezését megelőzhetjük, illetve csökkenteni tudjuk a mennyiségüket. Legyen ez közvetlen környezetünkben, az iskolában vagy az ezeket összekötő utakon. Hiszen ha valamiért már pénzt adtunk ki és megvásároltuk (nem azért mert igényünk, hanem mert szükségünk volt rá), akkor azt ne dobjuk a szemétbe. Az újrahasználat, az adományozás, vagy éppen „újjászületése” révén a  tárgyak tovább élnek, maradnak az anyagok a gazdaság körforgásában és ezáltal nem kell újabb környezeti elemektől megfosztani a már így is túlfogyasztott Földünket.

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársa, Horváth Ádám tartott felső tagozatos tanulóinknak előadást, melyben további ötleteket kaptak diákjaink, hogy ők mit tudnak tenni a célok megvalósítása érdekében. Például, hogy vásárolni bevásárlólistával és-táskával érdemes elindulni. Kerüljék a túlcsomagolt termékeket. Gyűjtsék szelektíven a hulladékot, amit tisztán kell bedobni a gyűjtőbe, a palackokat pedig laposra taposva. Részesítsék előnybe a saját kulacs használatát a palackozott italokkal szemben. Az elromlott eszközöket lehetőség szerint érdemes megjavíttatni, a feleslegessé vált, de még használható tárgyakat pedig elajándékozni. Megismerték továbbá a „8R” iránymutatását, amit ha igyekeznek betartani, akkor jó úton járnak.

https://drive.google.com/open?id=1r3BqJ1_AYTUTVGzBu6r3AXFj0G2Z0MMK

Szervező: Zelenainé Valaczkai Gyöngyi öko munkaközösség-vezető

 


 

2019. november 13-án ellátogattunk a Radnóti Miklós Gimnázium Termosz Laboratóriumába az osztállyal. Először a laboratórium biztonsági, balesetmegelőzési szabályait ismertették meg velünk. Majd kétfelé bontották az osztályt.

A mi csoportunk biológiafoglalkozással kezdett, ahol több érdekes, hétköznapi életben is hasznos dolgot próbáltunk ki. Először a vérnyomásunkat mértük meg nyugalmi állapotban, majd pár guggolás után. Második feladatunk a légzésfunkciónk vizsgálata volt spirométer segítségével. A harmadik feladatban felkértek bennünket, hogy egy bűntény felderítésében segítsünk. A helyszínen talált (mű)vér-mintát kellett a gyanúsított személyek vérével összevetni, és kideríteni, ki a tettes. Sikeresen megoldottuk a feladatokat. A biológia gyakorlatot Zelenainé Valaczkai Gyöngyi tanárnő vezette.

Ezután cseréltünk a másik csoporttal, következett a kémia gyakorlat. Először a titkosírás fortélyaival ismerkedtünk meg némi citromlé, keményítő, jód és kénsav segítségével. A következő kísérletben szivárványt készítettünk egy-egy kémcsőbe, ami nagyon látványos volt. Az utolsó feladat során kémiai virágos kertet „növesztettünk”. A kémia gyakorlatot Csanádi Mária tanárnő tartotta.

Nekünk nagyon tetszett mindkét foglalkozás, szeretnénk még máskor is ellátogatni a Termosz Laboratóriumba.

https://drive.google.com/open?id=1U73PoWp-2pepnYfzthvKdEZ-obiGpPxJ

Baranyi Melitta, Urbán Alíz 8. osztályos tanulók

 


 

Megújulás környezettudatos módra

 

„Attól, hogy valami régi, még nem biztos, hogy rossz és ki kell dobni. A fóliákkal összhangot lehet teremteni akár a díszítésben, akár bútorzatban” – vallja Zsámboki Judit. A Fóliás Juci néven ismert gödöllői anyuka ezen ötletét az általános iskoláknak meghirdetett akciójával próbálja népszerűsíteni. Egy közösségi oldalon találtunk rá a felhívásra, miszerint az őszi jótékonysági országjáró körút keretei között 4 vidéki város 1-1 iskolájának megújítását támogatja és ehhez várt jelentkező intézményeket.

Szegeden Juci választása iskolánkra esett. Előzetesen felmértük, hogy az iskola mely helyiségeiben és milyen bútorokat, falakat érdemes illetve égetően szükséges megújítanunk. ÖKO-iskola lévén nagyon fontos számunkra a gazdaságosság és a fenntarthatóságra nevelés, a környezettudatosság. Ezért is örültünk annak, hogy kicsit megújulhatunk, megszépülhetünk. Juci előzetesen létrehozott egy zárt csoportot a közösségi oldalon, ahol a résztvevő szülőket és kollégákat tájékoztatta a tudnivalókról, oktató filmeket bocsájtott a rendelkezésünkre. November 11-én, hétfőn délután 4 órától azonban rövid ismertetőt, továbbképzést tartott a fóliázás titkairól, megmutatta, hogyan kell illeszteni, ragasztani, majd kiosztotta a közel 90 tekercs fóliát, és a jelenlévők munkához láttak. Kicsit döcögősen indult a munka, de Juci folyamatosan  járőrözött” az egyes helyszínek között, jótanácsokkal, ötletekkel látta el a szorgos munkásokat. Juci akciójának és az önként vállalkozó szülőknek és nagyszülőknek köszönhetően megújult és barátságosabb lett az iskolánk ebédlője, a földszinten található ajtók. Megszépült a szekrénysor a 26.teremben, valamint a 30. és 34.teremben a beépített szekrények is színesebbek, vidámabbak lettek. Pontosan olyanok, mintha újak lennének… Az emeleti közösségi térben szövegbuborékok kerültek a falra humoros idézetekkel, valamint a portától különböző színű lábnyomok mutatják az utat a fontos helyiségek felé. A délután tombolával zárult.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Jucinak, aki az eszközöket és a fóliákat felajánlotta, és nem utolsósorban a szülőknek, akik társadalmi munkában életre keltették régi bútorainkat.

https://drive.google.com/open?id=1Tk-IM7-xxw0xZygU-i5-NYGJmlWjVVuI

Szervező: Novákné Engi Ildikó

 


 
Az Állatok világnapjához kapcsolódóan iskolánkba járt az Utazoo Minizoo. Érdekes, izgalmas és interaktív állatbemutató volt ember és állat kapcsolatáról, egzotikus és ismert állatokkal. Láttunk, simogattunk axelotlot, szakállas agámát, vadászgörényt, görög teknőst, törpe nyulat, csótányt, boát, erdei siklót, sünt, madárpókot.

Mire is jó egy állatbemutató? Eloszlatja a tévhiteket. Közelebbről megismerhetünk olyan állatokat, amiket még nem láttunk. Legyőzhetjük félelmeinket, fóbiáinkat. Nincsenek rácsok, üvegek az állatok és az ember között.

Résztvevő osztályok: 2.a, 2.b, 3.b, 4.a, 4.b, 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.c az osztályfőnökeikkel. 

A képek itt érhetők el:

https://drive.google.com/drive/folders/1Q6D9hFflt5k1ZecC675FDgBILGVJduCV?usp=sharing

 

Szervező: Dányi Ágnes

intézményvezető helyettes

 


 

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.

Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi programsorozat fő célja, hogy 2019. szeptember 30. – október 4. között minél több általános- és középiskola csatlakozzon a kezdeményezéshez, és a pedagógusok normál tanítás keretei között megtartsák a tanórát. 

A 2019. évi Világ Legnagyobb Tanórájának magyarországi kiemelt témája a biodiverzitás, a biológiai sokféleség megőrzése. 

Iskolánkból a 4.a, 4.b, 5.a, 6.b, 7.a, 7.b osztályok kapcsolódtak be a VLT oktatási projektbe.

Zelenainé Valaczkai Gyöngyi öko munkaközösség-vezető

 

 
 
2019. szeptember 16-22. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet. Azért választottuk ezt az időpontot, mert ugyanekkor volt az Európai Mobilitási Hét, aminek témája a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés, mottójának pedig a „Sétálj velünk!” felhívást választották. Illetve szeptember 21. a takarítási világnap, szeptember 22. az Európai autómentes nap volt. Ezen események céljai szervesen kapcsolódnak, jól kiegészítik egymást. Tanulóinkkal beszélgettünk ezekről, a városi rendezvényeket, lehetőségeket népszerűsítettük körükben.

A sikeres megvalósítás érdekében már előző héten megismerték az osztályfőnökök a feladatokat, megkapták a pecsétgyűjtő lapokat, megbeszéltük a zöld mérföldek számításának módját. Közösségi feladatnak a faölelést választottuk, amit osztályonként valósítottunk meg.

Ehhez kapcsolódóan az élő fa életkorának, magasságának meghatározási lehetőségét is megismerték tanulóink.

A képek az alábbi linken érhetők el:

https://drive.google.com/open?id=1tLS2KySI4E-2sXhb8s9S6aEjlvVE1VCR

Az akcióhéten mindenki szorgalmasan gyűjtötte a pecsétjeit, számolta az összegyűjtött mérföldjeit.Összesen 1855 zöld mérföldet gyűjtöttünk a környezettudatos utazásokért.

2088 zöld mérföld járt a húsmentes és helyi élelmiszeres napi étkezések után.

4257 zöld mérföldet kaptunk a közösségi feladatokban való részvételért.

Az elültetett 91 facsemetét pedig 2275 zöld mérfölddel jutalmazták. Iskolánkból 329 tanuló és 23 tanár ezzel a 10475 zöld mérfölddel járult hozzá az európai kampány sikeréhez.

Szeged, 2019. október 20.

        Zelenainé Valaczkai Gyöngyi

        öko munkaközösség-vezető

 

2019‐ben hetedszer hirdették meg „Mozdulj a klímáért!” kampányt.

Az idei központi gondolata a „Klímakiskövetek”, mellyel utalni szeretnének arra, hogy a jövő  generációinak, a fiataloknak fontos szerepe van a klímaváltozás folyamatában és közös felelősségünk, hogy egy élhető környezetben nőhessenek fel.

Egyéni vagy kiscsoportos szabadon választható feladatok egyike a jövő-jármű tervezése volt.

Milyen lesz a jövő közlekedése? Repülni fogunk, vagy síneken közlekedni? Az üzemanyag már biztosan nem lesz környezetszennyező.

A pályázatra beküldött alkotások rajz szakkörön készültek.

 

 


 

2019. szeptember 21-én, szombaton megtartásra került, a Herman Ottó horgászegyesület és a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola közös szervezésében rendezett, immár hagyományos horgászverseny.

Napsütéses reggel fogadott bennünket a Holt-Maros partján.  17 gyermek jelent meg és a horgászhelyek kisorsolása, a horgászbotok, csalik, etetőanyag kiosztása után elkezdődött a verseny.

Szinte minden kis pecás horgára jutott több-kevesebb hal. Így sikerekben gazdagon telt a délelőtt.

A verseny legügyesebb horgászai az eredményhirdetésen átvehették az érmet, az oklevelet, az édességet és az őket megillető horgászfelszerelést a Ceró Horgászbolt jóvoltából.

Gratulálunk!

 

      Szervező: Molnár Tímea tanítónő


Környezeti nevelés munkaterve 2019-2020.

ÖKO munkaközösség beszámoló 2019-2020.