Iskolai ÖKO-kódex

okoiskola.hu


A Termosz laboratóriumban (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) a 7. b osztálynak tartottunk biológia és kémia gyakorlati órákat.


Megalakult a Csicsergő-csapat, 6. osztályos tanulókból. Ők töltik fel a medence mellett lévő madáretetőt eleséggel, pótolják a fogyást.


Megszerveztük az energia-járőr szolgálatot felső tagozatos tanulóinkból. Feladatuk a csöpögő csapok elzárása, az égve felejtett villanyok lekapcsolása, a nyitva hagyott ablakok becsukása a fűtési szezonban.

 


Tökfaragó verseny volt felsősöknek. Otthon és az iskolában készült alkotások is részt vettek a megmérettetésen.


A pályaorientációs nap megszervezésekor fontosnak tartottuk, hogy a pályaorientációs tevékenység minden életkorban az annak megfelelő formában készítse fel a tanulókat a felnőtt életre, a továbbtanulásra, életpályájuk megtervezésére. A programok iskolán belül és külső helyszíneken zajlottak.


Bekapcsolódtunk az Állatvédelmi Témahétbe, az ország legnagyobb állatvédelmi szemléletformáló programjába.


A tavalyi tanév során összegyűjtött műanyag kupakokat szeptemberben Józsa Petra gyógyítására adományozta iskolánk.


Csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja programhoz, amit 2023. 09. 29-én rendeztünk meg első és második órában diákjainknak a Mátyás téren.

2023 méter futással kezdtek osztályaink, utána lehetett tollaslabdázni, focizni, röplabdázni, frizbizni és az alsó tagozatosoknak fogójátékokat játszani.

A program célja a sport megszerettetése és a mindennapos testmozgás népszerűsítése volt.

                               

                               


Újra millió lépés, újra milliós nyeremény az iskoláknak!

Szeptember 25-én újra indul a tavasszal debütált, nagysikerű Millió lépés az iskoládért játék őszi kihívása! Szeptember 25.- december 10. között ”Hozd el a nagyit is” felhívással most még a nagyszülőket is szeretnék megszólítani a diákok, szülők és tanárok mellett. Bárki gyűjtheti a lépéseket, aki a Millió lépés applikációban az mi iskolánkat választja. Lehet ismerős, végzett diák, szimpatizáns. Nincs más teendő, mint letölteni vagy frissíteni az ingyenes Millió Lépés applikációt mobilra, és gyűjteni a lépéseket! A lelkesedés fokozása érdekében ősszel újabb 100 iskola nyerhet 1-1 millió forintot, sőt kisorsolnak még 100 kültéri pingpongasztalt is. A sorsoláson az az iskola vesz részt, amelyik legalább ötször virtuálisan körbeér az Országos Kékkörön. A sorsolás szabálya nem változott, annyiszor kerül az iskolánk a kalapba, ahányszor teljesítette a Kékkört. Az applikációban benne van valamennyi iskola, csak ki kell választani a mienket. Aki korábban már tartozott egy osztályhoz, most újra csatlakozni kell hozzá, hiszen szeptemberben új osztályok jöttek létre.

 Benne vagy? Várunk csapatunkba!

Minden lépés számít!


Faliújságunkon szeptember hónap témája a lelki egészség volt.  Mivel a közösséghez kapcsolódás a lelki egészség megőrzésének egyik fontos támogatója, a faliújságon és mellette olyan kapcsolódást segítő "játékok" lettek kihelyezve, amik segítik azt, hogy a gyerekek és az iskola dolgozói jobban megismerjék egymást. Iskolánk pszichológusa és szociális segítője játékos vetélkedőt is szervezett a témával kapcsolatban.


A szülők által felajánlott raklapokból a teraszra padok készültek.  6. osztályos tanulóink festés előtt lecsiszolták a felületüket.


A hetet az Autómentes Nappal zártuk. Tanulóink készítettek egy plakátot, melyet mindenki aláírt, aki ezen napon az iskolánkból autómentesen közlekedett.

Iskolánkból 296 tanuló, 32 tanár és dolgozó 11301 zöld mérfölddel járult hozzá az európai kampány sikeréhez.


2023. szeptember 18 - 22. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet.

Idén a „Közösség ereje!” volt a kampány központi gondolata.

Iskolai közösségi akciónak a Húsmentes nap a menzán feladatot választottuk. Az otthon étkező tanulóinkat is arra buzdítottuk, hogy ezen a napon hasonlóan étkezzenek.


„Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” biztonságos közlekedésre nevelő programba hatodik éve veszünk részt.


A 6.b és 8.a osztályosok az Erzsébet-program keretében meghirdetett pályázatnak köszönhetően élmény-táborozáson vettek részt Zánkán, augusztus 20 - 25-ig.


Az Örökös Ökoiskola cím elnyerésére benyújtott pályázatunk sikeres volt.

Viselésével hazánk, és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésünket nyilvánítjuk ki.

Az Örökös Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság. Aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulóink családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.

 Környezeti nevelés munkaterve 2023-2024

A diákönkormányzat tervezett programjai 2023-2024