Iskolai ÖKO-kódex

okoiskola.hu

 

 


 Intézményünk 7. osztályos tanulói Erdélyben jártak a Határtalanul pályázat keretében. Arad –Vajdahunyad – Segesvár –Szentegyháza - Madarasi-Hargita – Korond – Farkaslaka –Csíkszereda – Csíksomlyó - Szépvíz – Szent Anna-tó – Békás-szoros – Gyilkos-tó – Torda – Nagyszalonta útvonalon ismerkedtek Erdély történelmi emlékeivel és természeti kincseivel.


A Bendegúz Tudásbajnokság országos döntőjén Boruzs Fruzsina 4. a természetismeretből 7. helyezett, Tóth Viktória 7. b biológiából I. helyezést ért el. Gratulálunk az eredményükhöz!

Tóth Viki felkészítő tanára Zelenainé Valaczkai Gyöngyi is kapott díjat a gyerekek felkészítéséért: országos döntő - kiváló pedagógus díj I. helyezett. Gratulálunk neki is és köszönjük a sok munkáját!


A Dohányzásmentes Világnap kapcsán tartott órát iskolánk védőnője a 6. a és 6. b osztályosoknak. Beszélgettek a dohányzás egészség,- és környezetkárosító hatásairól.


 

A 2.a és 2. b Csongrád - Bokroson a Vadnyugati Városban járt, ahol aranyat mostak, kisállatokat simogattak, tomahawkot dobtak, mocsáron jártak, nyomokat olvastak.
(kép az osztálykirándulás 2024 menüponton található)


A 8. a osztály Mórahalmon ellátogatott a Bivalyrezervátumba. (kép az osztálykirándulás 2024 menüponton található)


Tanulmányi kiránduláson vett részt a 8. b osztály a Vadasparkban.  (kép az osztálykirándulás 2024 menüponton található)


A Csizmazia Magánalapítvány internetes természetismereti versenyén iskolánk tanulói kiváló eredményt értek el. Az 5-10. évfolyamosoknak meghirdetett megmérettetésen Lajtár Mór 5. b 2. díjat, Kószó Zorka 5.a 3. díjat nyert. Gratulálunk nekik!


Madarak és Fák napjáról megemlékezett az 5.a, 5.b, 6.a, 6. b, 7.a, 7. b, 8.b.
A jeles nap alkalmából plakátot készítettek a 4. b osztályosok.


 Nyárváró dekorációt készítettek az újrahasznosítás jegyében a 6. a osztályosok a földszinti zsibongóba és a könyvtárba - PET palackból polipokat.

 


Az 1. a , 1. b és a 2. b osztály az Ópusztaszeri Csillagösvényen kirándult. Kipróbálhatták magukat a labirintus útvesztőjében, ahonnan feladatlap alapján lehetett kijutni
(kép az osztálykirándulás 2024 menüponton található)


A 4. a osztály a Vackor Vár Erdei Iskolában sokat tanult az erdő élővilágáról az erdei tanösvényen és a lombkorona sétányon.
(kép az osztálykirándulás 2024 menüponton található)


 

Az Országos Honismereti Tanulmányi Verseny fordulóit hibátlanul teljesítette Duics Villő 5. b és Kriván-Bíró Kende 6. a osztályos tanulónk, országos I. helyezést értek el. Tot Dániel 5. b V. helyezett lett. Gratulálunk nekik!

 

 


Továbbá a jeles nap alkalmából az intézmény melletti zöldterületre virágokat ültettek iskolánk tanulói. A virágokat Dr. Kovács Tamás önkormányzati képviselőnk biztosította.

 

 


A Föld napjára emlékezve - iskolánk minden tanulója és tanára együtt énekelte a Gyújts egy gyertyát a Földért! című dalt. A közös éneklés hozzájárul a közösségtudat elmélyítéséhez, könnyebben rögzülnek a dalban megénekelt információk, támogatja a fenntarthatóságra való elköteleződést.


A Fenntarthatósági Témahét (április 22-26.) kiemelt témái az idei évben a levegő és élővilága, szabadidő, körforgásos gazdaság, hulladék és tudatos fogyasztás. A Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola Nagy Terv Központ. A program keretében rendszeresen tartanak a város általános iskoláiban környezeti neveléshez kapcsolódó foglalkozásokat. A témahét kapcsán ismét ellátogattak iskolánkba. Tanulóik tartottak mentortanáruk felügyelete mellett játékos módszerekkel órákat a következő témákban:
5. osztályoknak: szelektív hulladékgyűjtés, 6. osztályoknak: környezettudatosan a mindennapokban, 7. osztályoknak: tudatos vásárlás, 8. osztályoknak: ajakápoló - csak természetesen.

 


A Madarak és fák napja országos csapatverseny területi fordulóján iskolánk "Pintyőkék" csapata IV. helyezett lett. Gratulálunk nekik! 

 


Idén is csatlakoztunk a Sulizsák programhoz, melynek keretei között ruhagyűjtési akciót szerveztünk március 18.- április 8. között. Az iskola tanulói behozhatták az otthon és környezetükben már nem használt ruhákat, cipőket, kiegészítőket.
Az iskola alapítványa 57000.- forintot kapott a 1140 kg begyűjtött ruháért. A szülők ezzel támogatták az iskolát és együtt segíthettük a textil újrahasználatot és textil újrahasznosítást.

 


Az idén emlékeztünk Bálint Sándor születésének 120. évfordulójára.

Egy vándorkiállításnak köszönhetően ismerkedtek tanulóink Bálint Sándor életével, munkásságával.


 

Ismét itt a Föld órája - kapcsold le a villanyt, védd meg a jövőt!

Mint minden évben, most sem feledkezhetünk meg a Föld órájáról, amely 2024. március 23-án, szombaton lesz, este fél kilenctől este fél tízig.

Ezen az eseményen emberek milliói és ikonikus műemlékek ezrei kapcsolják le egy órára a világítást világszerte, hogy a 18. alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a természetet helyezzék a figyelem középpontjába.

Aki teheti, csatlakozzon!


A Bendegúz Tudásbajnokság Vármegyei fordulóján remekül szerepeltek tanulóink. Gratulálunk az eredményeikhez!

 

 

 


 

A Víz világnapján - melynek idei mottója „Víz a békéért” - ismét kékbe öltöztünk. Egy flashmobot hoztunk létre –melyen az iskola minden tanulója és tanára részt vett –  a jeles nap tiszteletére.

A Víz Világnapja tankerületi vetélkedőn a 8. a osztály csapata I. helyezést ért el.

Gratulálunk az eredményükhöz!

 


 A Down Világnapon világszerte felemás zoknit húznak az emberek, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élők elfogadására. "A zokni felemás, de a szeretet egyforma" kezdeményezéshez iskolánk minden tanulója és dolgozója csatlakozott.


 

2024. március 18-22. között tartottuk a HAPPY-hét órákat az OGYÉI felhívására.


 

Alsó tagozatos tanulóink a Gergely-járás hagyományait felelevenítve invitálták újra iskolánkba a Katona József Utcai, Földmíves Utcai, Kölyöksziget (Pick), Klebelsberg Telepi, Gyálaréti és a Kecskési óvodákba járó nagycsoportos gyerekeket.


 2024. március 4-8. között hagyományosan bekapcsolódtunk a PÉNZ7 programjába.

Ebben a tanévben, pénzügyi témakörben a „Pénzügyi életleckék” téma volt fókuszban.


 

 

Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait, valamint Az ókori görögök Ancient Greece kiállításon Athén és Spárta féltve őrzött kincseit és titkait láthatták felső tagozatos tanulóink.

 


 

Farsangon az alsósok osztálykeretben, a felsősök együtt szórakoztak.

 


 

Mohácsi busókat láttunk vendégül. A famaszkos, birkabundás alakok hangoskodásuk ellenére is nagy sikert arattak. Tartottak táncházat, és kiszebábot is égettünk.


 

Megemlékeztünk a Tisza élővilágának emléknapjáról, és a vizes élőhelyek világnapjáról.

Pályázatot nyújtottunk be az Országos Iskolakert-fejlesztési program Iskolakerti Alapozó Alprogram V. ütemének „Kezdő kert” kategóriájában. A pozitív elbírálásnak köszönhetően a program során kerti eszközcsomagot és vetőmagokat kapunk.

                                                      

 


 

  1. év élőlényeiből és egyebeiből készítették el állandó kiállításunkat 4.-8. osztályosaink.


 

A hagyományos karácsonyi koncertet az iskola tornatermében tartottuk.


Adventi projektünk keretében díszbe öltöztetve iskolánk közösségi tereit várjuk az ünnepeket.

               


A "Hejhó, síelni jó! Nyílt Sítanpályák Program" az Aktív Magyarország és a Síoktatók Magyarországi Szövetsége által országosan meghirdetett programnak köszönhetően az 5. a, 5. b és a 6. b osztályosaink a síelés alapjaival ismerkedhettek.


Az idén - immáron 8. alkalommal - csatlakoztunk a PontVelem Okos Program MosolyManók adománygyűjtő akciójához, melynek során használt, de jó állapotú játékokat gyűjtöttünk, hogy azokat a Máltai Szeretetszolgálat eljuttassa karácsonyra a rászoruló gyermekek részére a GLS Hungary segítségével.


A 6. b és 8. a osztályos tanulóink a hűvösvölgyi Médiaértés - Oktató Központban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság továbbá partnerei jóvoltából lehetőséget kaptak arra, hogy az új médiakultúra aktív részesei lehettek. Híradót, reklámot, rádióműsort készítettek, újságot szerkesztettek. Ismerkedtek az internet etikus, biztonságos használatával.


Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseményének voltak szemtanúi a Szegedi Fehér-tónál az 5.a és 6. a osztály tanulói.


November 18-26. között csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. 5.-7. osztályos tanulóink ismerkedtek a zero waste mozgalom célkitűzéseivel. Ennek alapja az, hogy a termékeket újrafelhasználhatónak gyártják. Így elkerülhetjük, hogy hulladék kerüljön a természetbe.


A 4.b osztályosok lelkes csapatának köszönhetően a zsibongó nagyméretű növényeinek szaporulata új cserepekbe lett átültetve.


A Termosz laboratóriumban (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) a 7. b osztálynak tartottunk biológia és kémia gyakorlati órákat.


Megalakult a Csicsergő-csapat, 6. osztályos tanulókból. Ők töltik fel a medence mellett lévő madáretetőt eleséggel, pótolják a fogyást.


Megszerveztük az energia-járőr szolgálatot felső tagozatos tanulóinkból. Feladatuk a csöpögő csapok elzárása, az égve felejtett villanyok lekapcsolása, a nyitva hagyott ablakok becsukása a fűtési szezonban.

 


Tökfaragó verseny volt felsősöknek. Otthon és az iskolában készült alkotások is részt vettek a megmérettetésen.


A pályaorientációs nap megszervezésekor fontosnak tartottuk, hogy a pályaorientációs tevékenység minden életkorban az annak megfelelő formában készítse fel a tanulókat a felnőtt életre, a továbbtanulásra, életpályájuk megtervezésére. A programok iskolán belül és külső helyszíneken zajlottak.


Bekapcsolódtunk az Állatvédelmi Témahétbe, az ország legnagyobb állatvédelmi szemléletformáló programjába.

 


A tavalyi tanév során összegyűjtött műanyag kupakokat szeptemberben Józsa Petra gyógyítására adományozta iskolánk.


Csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja programhoz, amit 2023. 09. 29-én rendeztünk meg első és második órában diákjainknak a Mátyás téren.

2023 méter futással kezdtek osztályaink, utána lehetett tollaslabdázni, focizni, röplabdázni, frizbizni és az alsó tagozatosoknak fogójátékokat játszani.

A program célja a sport megszerettetése és a mindennapos testmozgás népszerűsítése volt.

                               

                               


Újra millió lépés, újra milliós nyeremény az iskoláknak!

Szeptember 25-én újra indul a tavasszal debütált, nagysikerű Millió lépés az iskoládért játék őszi kihívása! Szeptember 25.- december 10. között ”Hozd el a nagyit is” felhívással most még a nagyszülőket is szeretnék megszólítani a diákok, szülők és tanárok mellett. Bárki gyűjtheti a lépéseket, aki a Millió lépés applikációban az mi iskolánkat választja. Lehet ismerős, végzett diák, szimpatizáns. Nincs más teendő, mint letölteni vagy frissíteni az ingyenes Millió Lépés applikációt mobilra, és gyűjteni a lépéseket! A lelkesedés fokozása érdekében ősszel újabb 100 iskola nyerhet 1-1 millió forintot, sőt kisorsolnak még 100 kültéri pingpongasztalt is. A sorsoláson az az iskola vesz részt, amelyik legalább ötször virtuálisan körbeér az Országos Kékkörön. A sorsolás szabálya nem változott, annyiszor kerül az iskolánk a kalapba, ahányszor teljesítette a Kékkört. Az applikációban benne van valamennyi iskola, csak ki kell választani a mienket. Aki korábban már tartozott egy osztályhoz, most újra csatlakozni kell hozzá, hiszen szeptemberben új osztályok jöttek létre.

 Benne vagy? Várunk csapatunkba!

Minden lépés számít!


Faliújságunkon szeptember hónap témája a lelki egészség volt.  Mivel a közösséghez kapcsolódás a lelki egészség megőrzésének egyik fontos támogatója, a faliújságon és mellette olyan kapcsolódást segítő "játékok" lettek kihelyezve, amik segítik azt, hogy a gyerekek és az iskola dolgozói jobban megismerjék egymást. Iskolánk pszichológusa és szociális segítője játékos vetélkedőt is szervezett a témával kapcsolatban.


A szülők által felajánlott raklapokból a teraszra padok készültek.  6. osztályos tanulóink festés előtt lecsiszolták a felületüket.


A hetet az Autómentes Nappal zártuk. Tanulóink készítettek egy plakátot, melyet mindenki aláírt, aki ezen napon az iskolánkból autómentesen közlekedett.

Iskolánkból 296 tanuló, 32 tanár és dolgozó 11301 zöld mérfölddel járult hozzá az európai kampány sikeréhez.


2023. szeptember 18 - 22. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet.

Idén a „Közösség ereje!” volt a kampány központi gondolata.

Iskolai közösségi akciónak a Húsmentes nap a menzán feladatot választottuk. Az otthon étkező tanulóinkat is arra buzdítottuk, hogy ezen a napon hasonlóan étkezzenek.


„Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” biztonságos közlekedésre nevelő programba hatodik éve veszünk részt.


A 6.b és 8.a osztályosok az Erzsébet-program keretében meghirdetett pályázatnak köszönhetően élmény-táborozáson vettek részt Zánkán, augusztus 20 - 25-ig.


Az Örökös Ökoiskola cím elnyerésére benyújtott pályázatunk sikeres volt.

Viselésével hazánk, és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésünket nyilvánítjuk ki.

Az Örökös Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság. Aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulóink családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.

 Környezeti nevelés munkaterve 2023-2024

A diákönkormányzat tervezett programjai 2023-2024