Iskolai ÖKO-kódex

okoiskola.hu



A Csizmazia Magánalapítvány természetismereti pályázatra több tanulónk is nevezett. Fotó kategóriában Tombácz Zalán 8. b, csoport díjban az 1. a osztály, pedagógus díjban Laczi Ágnes és Pápis Csilla részesült.

Gratulálunk nekik!


Ballagáskor az „Ültessenek emlékfát a ballagó osztályok!” akcióban kapott, novemberben elültetett mezei juhar mellé kihelyezték emléktáblájukat az elköszönő 8. osztályosok.Ballagási emlékül ültette a 8. a és 8. b osztály 2015-2023.”


A Kihívás Napja talán az év legaktívabb napját jelenti. 1991 óta kerül megrendezésre május utolsó szerdáján. Az esemény célja felhívni a figyelmet a sportra, a közösségi játékokra, az egészséges életmódra, kedvteremtés a rendszeres sportoláshoz. Ennek keretében bemelegítést tartottak az 7. a osztály tanulói az óvodásoknak.


Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba kirándultak a 3. a, 4. a, 4. b, 7. b osztályosok.


Intézményünk 7. osztályos tanulói Erdélyben jártak a Határtalanul pályázat keretében.


A Junior Achievement Magyarország Alapítvány egyik fő célkitűzése, hogy a vállalkozói kompetenciákat, a pénzügyi ismereteket és a munkavállalói készségeket fejlesszék a pedagógusok munkáját támogatva. A 8. a osztályosoknak szervezett interaktív játékban ismerkedtek tanulóink a tőzsde világával.

 


Több osztályunk is megemlékezett a Madarak és Fák napjáról, a Méhek Világnapjáról.



Iskolánk ebben a tanévben is csatlakozott a Sulizsák programhoz, melynek keretei között ruhagyűjtési akciót szerveztünk május 13-16.között. Az iskola tanulói behozhatták az otthon és környezetükben már nem használt ruhákat, cipőket, kiegészítőket. Az iskola alapítványa 35200.- forintot kapott a 704 kg begyűjtött ruháért. A szülők ezzel támogatták az iskolát, és együtt segíthettük a textil újrahasználatot és textil újrahasznosítást.


A ˮFANTÁZIAMADÁRˮ nemzetközi projekt keretén belül, erdélyi iskola által meghirdetett rajzpályázaton Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából 2 vershez készítettek tanulóink illusztrációt.

Petőfi Sándor: AZ ERDŐNEK MADARA VAN című vershez készített illusztrációval

  1. Kószó Zorka Emma 4. a,
  2. Simon Jázmin 4. a.

Petőfi Sándor: SZÜLŐFÖLDEMEN című verséhez készített illusztrációval

  1. Gergely Tamás 5. a, Gusztony Dániel 6. b, Tóth Georgina 6. b,
  2. Bus Bettina 5. b, Botyánszki Enikő 7. b,
  3. Fogas Eszter 8. a.

Dicséretben részesültek:

Fülöp Fanni Éva 4.a, Kondor Lili 5.b, Ardai Laura 5.b, Bus Bálint 5.b, Menelaou Antonis 6.a,

Vőneki Anita 6.b, Wehli Xavér Dániel 6.b, Gusztony Milán 6.b, Csejtei Ramóna 7.b, Fürészes Márton 8.a, Gárdián Flóra 8.a, Szalai Kata Tamara 8.a, Gyimesi Regina 8.b.

A Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Egyesület „Milyen városról álmodsz?” címmel meghirdetett kreatív pályázatán festmény kategóriában

   II. Németh Adél 5. b osztályos tanuló alkotása lett.

Gratulálunk nekik!


Iskolánk hagyományos családi napját újragondoltuk. Tematikus helyszínekkel, színes programokkal, tombolával, büfével vártuk a résztvevőket. Programjaink a szülők aktív részvételével valósultak meg.


Megszülettek a Mozdulj a klímáért! 2022-es kampány eredményei.
(2022. szeptember 1.- október 21.)
Az alkotásokat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének 6 fős zsűrije bírálta el és hozta meg konszenzussal döntését.

A díjazottakat bemutató kiadvány elérhető az alábbi linken:
https://drive.google.com/file/d/1Jex6UBM0rsc6em7APjM5nXKgFLaJsjal/view?usp=sharing

A közösségi feladatban „Akció a környezetért!”  III. helyezett lett iskolánk (kiadvány 11. oldal).
Egyéni feladatban – Szélcsengő - I. helyezett: Fülöp Fanni, Kovács András (kiadvány 36. oldal).
Üzenet a hős fáknak! feladatban is III. helyezést értünk el (kiadvány 58. oldal). 
 


Verseny eredmények:
Bendegúz Tudásbajnokság vármegyei döntőjén Farkas Luca (5.b) természetismeret tantárgyból 3. helyezést ért el.
Országos Honismereti Tanulmányi Versenyen Nagyi Marcell (7.b) országos I., Botyánszki Enikő (7.b) országos VIII. helyezett lett. Gratulálunk Nekik!
 
 
 

Idén először Ökoiskolaként magaságyásokat készítettünk iskolánk udvarába. 
A raklapokat köszönjük az adományozó szülőknek, az ültetést a lelkes napközis gyerekeknek!
 
Szépítsük együtt iskolánkat!
 

A Fenntarthatósági Témahéten a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. "Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás" című projektjének keretében készítettek rajzokat a foglalkozáson a 3.-4. osztályosok. Az eredmény:

  1. Boruzs Fruzsina 3. a, Juhász Veronika 3. b, Mihály Boglárka 4. a, Ottlik Mariann Jázmin 4. b,
  2. Erdei Szebasztián 3. a, Lévai Evelin 3. b, Fülöp Fanni 4. a, Tápai Renáta 4. b,
  3. Ábrahám Tamás 3. a, Budai Katalin 3. b, Farsang Liza 4. a, Duics Villő 4. b.
Gratulálunk az eredményekhez!

A FÖLD NAPJA alkalmából egy remek hangulatú program keretén belül, tanulóink a Földmíves utcai óvodásokkal virágba öltöztették a két intézmény melletti zöldterületet.
A virágokat Dr. Kovács Tamás önkormányzati képviselőnek, a segítő szorgos kezeket a Szegedi ÓVI Földmíves Utcai Óvodájának köszönjük!
 
Jövőre újra együtt!

A Madarak és fák napja országos csapatverseny területi fordulóján iskolánk a "Tiszafa" csapata harmadik helyezett lett. Gratulálunk Nekik!


2023. április 14-én megtartottuk a tavaszi papírgyűjtést.
Köszönjük a családok gyűjtögetését, a gyerekek munkáját!
Az egyéni-, és osztályszintű eredményhirdetésre a DÖK-napon kerül sor.
 

 Húsvéti díszkészítő versenyen felső tagozatosaink az iskolában, az alsósok otthon készített alkotásokkal vettek részt.
 

A Tankerületi Víz világnapi vetélkedőn a 8. a osztályos csapat első helyezést ért el. Gratulálunk Nekik!


Március 25. – a Föld órája

“Egy óra sötétben”

A Természetvédelmi Világalap (WWF) március 25-én szervezi meg a világ legnagyobb önkéntes akcióját, a Föld órája környezetvédelmi kampányt.

A Föld órája 2007-ben indult Sydneyből. Az akció célja a figyelemfelkeltés és a tudatosság növelése, ezért a látványos díszvilágítás lekapcsolások mellett arra kérik a cégeket és a magánembereket, hogy kapcsolják le a nem szükséges elektromos berendezéseket és világításokat. Szeretnék a figyelmet az energiatakarékosság mellett felhívni a túlfogyasztásra és a környezetszennyezésre.

Ehhez a WWF által indított kezdeményezéshez ma már a világ országainak túlnyomó része csatlakozott. Hazánk 2008-ban.

A jelenlegi fogyasztói magatartással 2050-re már két bolygó sem lesz elég az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez, éppen ezért minden évben megszervezik az energiatakarékosságra buzdító kampányt.

Bárki csatlakozhat!

Ha megtehetik, otthonukban Önök is követhetik ezt a példát.

Március 25-én 20:30-tól oltsák le a világítást és kapcsoljanak ki minden elektronikus berendezést egy órára, ezzel is kifejezve támogatásukat közös természeti értékeink megóvásáért.

Mert együtt lehetséges!


Minden 600 élve születésből egy gyermek Down-szindrómával jön világra. Az érintett családok boldogsága nagyban függ a környezetük reakciójától.
Fogadjuk el őket, hiszen új színt hoznak életünkbe!
Ezen a napon világszerte felemás zoknit húznak az emberek, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élők elfogadására.
A Down Világnaphoz kapcsolódóan "A zokni felemás, de a szeretet egyforma" kezdeményezéshez iskolánk minden tanulója és dolgozója csatlakozott.


 2023. március 20-24. között tartottuk a HAPPY-hét órákat az OGYÉI felhívására, 4-8. osztályosok részvételével.


Március 10-17. között alsó tagozatos tanulóink a Gergely-járás hagyományait felelevenítve invitálták újra iskolánkba a Katona József Utcai, Földmíves Utcai, Kölyöksziget (Pick), Klebelsberg Telepi, Gyálaréti és a Bem utcai óvodákba járó nagycsoportos gyerekeket.


2023. március 6-10. között hagyományosan bekapcsolódtunk a PÉNZ7 idei programjába, „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság” témakörben. A korszerű fizetőeszközökkel, használatuk előnyeivel ismerkedtek tanulóink. 


Farsangolt iskolánk apraja-nagyja. Az alsósok osztálykeretben, a felsősök együtt. Sokan öltöztek jelmezbe.


Megemlékeztünk a Tisza élővilágának emléknapjáról, és a vizes élőhelyek világnapjáról felső tagozatosainkkal.


2023. év élőlényeiből és egyebeiből elkészült a kiállításunk a 4-8. osztályaink munkájának köszönhetően.

   


Megtartottuk hagyományos Karácsonyi koncertünket a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 


Adventi készülődés a Napsugaras Tájházban. Kézműveskedtek, mézeskalácsot és pogácsát sütöttek a második és ötödik osztályosok.


Ültessenek emlékfát a ballagó osztályok!

Annak érdekében, hogy az elballagó évfolyamok ne héliumos lufik eregetésével hagyjanak örök emléket maguk után, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület együttműködve a Serpentes Alapítvánnyal, a Mystic Nails Hungary támogatásával faültetési akciót kezdeményezett. Az akcióhoz csatlakozó 8. a osztály tanulói egy előnevelt, őshonos facsemetét – mezei juhar - kaptak, amelyet idén ősszel elültettek az iskola udvarán.

 


Szegedi Dóm Látogatóközpont Betlehem-készítő pályázatára - Nem lehet csoda nélkül élni” címmel - a 4. a és a 7. a osztályból készítettek betlehemet. Iskolánk két tanulója részesült elismerésben.

 


A korábbi évekhez hasonlóan ebben a tanévben is - immáron 7. alkalommal - csatlakoztunk a PontVelem Okos Program MosolyManók adománygyűjtő akciójához, melynek során használt, de jó állapotú játékokat gyűjtöttünk, hogy azokat a Máltai Szeretetszolgálat eljuttassa karácsonyra a rászoruló gyermekek részére a GLS Hungary segítségével.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány által meghirdetett „Szeretetcsoki” gyermektámogató csoki gyűjtésben is részt vettünk, amelynek eredményeként több, mint 100 tábla csokit, kekszet és jókívánságot gyűjtöttünk össze és juttatunk el a Centerke Közösségi Térbe, ahonnan továbbítják azokat a betegségekkel küzdő gyermekeknek!

 

  Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (nov. 19.-27.) kapcsán csatlakoztunk a „Passzold vissza Tesó!” kampányhoz.

  Folyamatosan gyűjtjük, várjuk a használaton kívülre került mobiltelefonokat, gps-eket, tableteket, töltőket, fülhallgatókat!

 


 A Termosz laboratóriumban (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) 8. osztályosoknak tartottunk órákat. Élettani jellemzőket vizsgáltunk: pulzus, vérnyomás.

 Megismerkedtünk a spirométer használatával, megmértük tüdőnk vitál-kapacitását. Egy bűnügy felderítésében segédkeztünk vércsoport meghatározás során.

 Kémiai virágoskertet, kémcsőbe szivárványt hoztunk létre, és titkosírást készítettünk.


  A földszinti zsibongóba dekoratív, nagyméretű dísznövényeket kaptunk ajándékba.


Tökfaragó verseny volt a felsősöknek. Remek alkotások születtek.


Megszerveztük a Csicsergő-csapatot az 5. osztályos tanulókból. Ők töltik fel a medence mellett lévő madáretetőt eleséggel, pótolják a fogyást.


 Működik az energia-járőr szolgálatunk.

 Feladatuk az égve felejtett villanyok lekapcsolása, a csöpögő vízcsapok elzárása, a nyitva hagyott ablakok becsukása a fűtési szezonban.

 


Őszi papírgyűjtésünk 2022. október 13.


Október a Látás Hónapja. Az idei tanévben összekapcsoltuk ezt az Állatok Világnapjával. Érzékenyítő foglalkozásra hívtuk meg Kurucsai Szabolcsot és kutyáját, Elvist, valamint Farkas Lászlót és Zéti kutyát. Meséltek arról és bemutatták, hogyan segítik ezek az állatok a vakok, a látás-és mozgássérültek mindennapjait, könnyítik meg az életüket. Azt is elmondták tanulóinknak, ők hogyan segíthetik látóként a kutyák munkáját.


Világ Legnagyobb Tanórája október 3-7. között valósult meg. Kiemelt témája ebben az évben a Minőségi oktatás volt.


Városnéző kisvonattal tekintették meg a történelmi belvárost, valamint Szeged híres látványosságait, legfontosabb épületeit, utcáit, tereit, látnivalóit és ismerkedtek lakóhelyünk történelmével az 5.b, 7.a és 7.b osztály tanulói. 


A Magyar Népmese Napjára Heller Ödön Művelődési Ház által kiírt rajzversenyre D. Z. 3.a és Sz. M. 4.a neveztek be, munkájukra különdíjat kaptak a zsűritől.
Gratulálunk nekik!
 

    


Az akcióhéten mindenki szorgalmasan gyűjtötte a pecsétjeit, számolta a feladatok teljesítéséért járó mérföldjeit. Iskolánkból 312 tanuló, 33 tanár és 4 egyéb munkatárs 11657 zöld mérföldet gyűjtött.

A Szélcsengő feladat keretében a 4. a és 4. b tanulói készítettek különböző anyagokból

(hulladékból, természetben talált dolgokból: termésekből, lehullott levelekből, kavicsokból, kagylókból) szélcsengőt.

Egyéni és kiscsoportos feladatokban negyedik osztályos tanulóink igen aktívak voltak.

A 4. a osztályosok a Levegő feladatban jelenítették meg azt.

 

Iskolai közösségi akciónak a Hős fák feladatot választottuk. A mi fánk „hősiessége”

 

2022. szeptember 19 - 23. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet.

 Idén a tiszta levegő volt a kampány központi gondolata. Magába foglalta az Autómentes Napot is (szept. 22.).


 „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” biztonságos közlekedésre nevelő programba idén már ötödik éve veszünk részt.


5.b és 7.a osztályosok az Erzsébet-program keretében meghirdetett pályázatnak köszönhetően élmény-táborozáson vettek részt Zánkán, július 31- augusztus 05-ig.


 Környezeti nevelés munkaterve 2022-2023.